Cea mai mică maşină din lume, care se poate propulsa singură prin pulsuri electrice, a fost creată de către un grup de cercetători din Olanda, informează CNN.
Vehiculul alimentat electric, care are mărimea unei molecule, este alcătuit dintr-un şasiu şi patru roţi şi este de un miliard de ori mai mic decât o maşină obişnuită.
Prima sa "călătorie" a fost realizată pe o distanţă de şase nanometri, pentru deplasarea sa fiind necesari 500 de milivolţi de energie pentru fiecare jumătate de rotaţie a roţilor.
Maşina reprezintă, pentru cercetători, un pas important pentru înţelegerea nanotehnologiei, ştiinţa de a manipula materie la scară moleculară, pentru că demonstrază faptul că moleculele pot absorbi energie electrică externă şi o pot transforma apoi în mişcare.
"Pentru a construi nanotehnologia viitorului, cum ar fi nanoroboţii, maşiniile şi transportoarele, este nevoie de ceva care să le alimenteze. Există o mare dorinţă de a crea motoare la o astfel de scară", spune Ben Feringa, profesor de chimie organică la Universitatea Groningen şi unul dintre cei care a participat la cercetare.
"Există multe sisteme la această scară, construite din diferite materiale, dar aceasta este, din câte putem spune noi, prima oară când un nanomotor a fost folosit pentru a propulsa ceva", a mai explicat Feringa.
Combustibilul, în acest caz, a provenit de la un aparat special care acţionează ca un electrod permiţând electricităţii să treacă de la vârful său până la suprafaţa de sub el, explică cercetătorul olandez.
"Atunci când există o moleculă, curentul trece prin ea şi electricitatea stimulează motorul care face maşina să meargă înainte", spune Feringa.
Descoperirea îi va ajuta, de asemenea, pe oamenii de ştiinţă să recreeze roboţii moleculari din natură. "În celulele vii există o gamă largă de motoare moleculare care sunt implicate în aproape