Loviţi în plin de recesiune, spaniolii vor vota mâine, la alegerile anticipate, pentru o schimbare la conducerea statului iberic. Sursa: REUTERS
La Madrid este pe cale să se producă un schimb de putere în acelaşi context economic dificil care a zguduit recent din temelii administraţiile de la Atena şi Roma.
Spaniolii sunt chemaţi, mâine, la urne într-un scrutin anticipat organizat pentru a da statului iberic un nou imbold politic şi economic pe fondul unei crize departe de a scădea în intensitate, în pofida măsurilor de austeritate luate până în prezent.
După cum arată sondajele recente, socialiştii, care guvernează Spania de şapte ani, vor face loc actualei opoziţii conservatoare reprezentată de Partidul Popular.
Mesajul electoral al lui Mariano Rajoy, liderul formaţiunii de dreapta şi cel care, cel mai probabil, îi va succede socialistului Jose Luiz Rodriguez Zapatero în postul de premier, s-a pliat pe nevoile economice ale unei societăţi lovite de cea mai mare rată a şomajului din UE, peste 22 la sută.
În campania electorală, opoziţia a prezentat în mod obsesiv şi alte statistici sumbre legate de starea economiei spaniole: una din opt firme închise în cursul acestui an şi una din zece familii fără niciun angajat în rândul celor doi întreţinători. Efectele nu s-au lăsat aşteptate.
Rajoy are un avans de cel puţin 17 puncte în faţa rivalului socialist Alfredo Perez Rubalcaba şi ar putea forma astfel viitorul guvern fără probleme, bazându-se pe voturile celor până la 195 de deputaţi conservatori care ar putea fi aleşi mâine, din totalul de 350.
Pentru socialişti, acesta ar putea fi cel mai prost rezultat din istorie - maximum 121 de deputaţi şi nici 30 de procente din voturile exprimate. De altfel, Rajoy pregăteşte deja transferul de putere şi a cerut ţărilor europene care urmăresc situaţia din Spania un respiro de "mai mult de o j