Pentru prima dată în 83 de ani, un film mut ar putea ajunge să câştige Oscarul pentru cel mai bun film, scrie BBC. "Artistul" ("The Artist") a fost turnat în secolul al XXI-lea, dar arată ca un film care a apărut în 1927, iar publicul modern, care s-a obişnuit să vadă filme în 3D şi CGI, va trebui să se acomodeze cu modul în care redă povestea filmul mut, fără culori şi fără dialog.
Producţia a fost foarte bine primită de public şi de critici, foarte mulţi oameni acordând atenţie peliculei regizate într-un stil care nu a mai fost folosit de peste opt decenii.
Acţiunea din "Artistul" începe în anul 1927, atunci când a apărut primul film sonor, "The Jazz Singer". Starul hollywoodian George Valentine, interpretat de Jean Dujardin, nu este entuziasmat de schimbările din industria cinematografică.
Pe măsură ce filmele sonore câştigă teren, celebritatea lui scade, iar faima unei tinere actriţe, Peppy Miller, care i-a fost fan în vremea lui de glorie, creşte. Peppy Miller, interpretată de Berenice Bejo, ajunge unul dintre cele mai mari staruri hollywoodiene, în timp ce Valentino îşi pierde tot succesul, trăind doar din gloria trecută.
"Artistul" a fost turnat în California, dar este un film francez regizat şi scris de Michel Hazanavicius.
Bryony Dixon, curatorul filmului mut de la BFI National Archive, spune că povestea din "Artistul" reflectă realitatea hollywoodiană a anilor `20, când studiourile au văzut în tranziţia de la filmul mut la cel sonor o oportunitate de a scăpa de marile staruri a căror faimă devenise deja o inconvenienţă. Actorii celebri cereau salarii mari şi câştigau o oarecare independenţă faţă de studio, lucru care nu era pe placul directorilor.
Pentru prima dată în 83 de ani, un film mut ar putea ajunge să câştige Oscarul pentru cel mai bun film, scrie BBC