Corina Şuteu este expert şi trainer în management cultural, politici culturale europene şi cooperare culturală. În prezent este director al Institutului Cultural Român din New York şi preşedinte al asociaţiei ECUMEST.
Timp de 9 ani, a fost director al Mastère Specialisé Europèen en Management des Entreprises Culturelles la Şcoala de Comerţ din Dijon (Franţa) şi a lucrat extensiv unsprezece ani ca expert internaţional cu rezidenţă în Franţa. A iniţiat şi implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa Centrală şi de Est în 1995 şi a co-iniţiat programul Policies for Culture, în colaborare cu European Cultural Foundation, Amsterdam, în 2000. A publicat numeroase articole şi studii de specialitate şi este autoare a volumului "Another brick in the wall - A critical review of cultural management education in Europe"(Boekmanstudies, Amsterdam, 2006).
Din 1995 aţi ocupat funcţia de director al Mastère Specialisé Europèen en Management des Entreprises Culturelles, la Şcoala de Comerţ din Dijon (Franţa). Ce a adus nou masteratul în această arie de studiu, în Europa?
Corian Şuteu: Masteratul Cultural European al Şcolii de Comerţ din Dijon, primul din Europa care era gândit, ca structură, într-un parteneriat foarte original între un centru cultural, la Saline Royale d’Arc et Senans, şi o şcoală de business, avea câteva extrem de seducătoare elemente de pornire, în contextul anilor '90.
În primul rând, era un curs deschis către profesioniştii din întreaga Europă care doresc să îşi continue studiile, dar au deja experienţă profesională în domeniu. În al doilea rând, combina o abordare pedagogică bazată pe înţelegerea culturii şi a culturilor europene, cu formare în competenţe manageriale aplicabile specific domeniului cultural. Interacţiunea între teorie şi practică, între studiu academic şi aplicaţie în proiect era permanentă, iar c