România a ales modelul german de construcţie europeană, refuzând propunerile Marii Britanii. Viitorul summit de la Bruxelles, crucial pentru Uniune.
Un summit crucial pentru viitorul Uniunii Europene urmează să aibă loc pe 9 decembrie, la Bruxelles. Germania va susţine modificarea Tratatului de la Lisabona, documentul fundamental al Uniunii, în direcţia unei integrări mai puternice.
Berlinul se va lovi însă de opoziţia Londrei. Deşi a fost „ofertată" şi de Marea Britanie, România a ales să susţină poziţia cancelarului Merkel. Alegerea este una fundamentală pentru viitorul joc european al României şi, alături de Polonia, decisivă pentru opţiunea majoritară a statelor membre din Europa Centrală şi de Est.
Tir de vorbe peste Canalul Mânecii
„Germania a destabilizat zona euro cu salariile sale mici, productivitatea necruţătoare şi mentalitatea sa bine cunoscută de tanc".„A cere acestor administratori ai moştenirii Imperiului opiniile lor cu privire la starea germană este cum ţi-ai încredinţa oaia bolnavă pentru examinare măcelarului." Sunt numai două crâmpeie din „războiul editorialelor" ce se poartă de ceva timp între Anglia şi Germania. Este adevărat că între Insulă şi Continent diferenţele de mentalitate sunt notabile. Nu mai era nevoie ca aceste tiruri de mortieră să primească muniţie şi dinspre cancelariile de la Londra şi Berlin. De data aceasta se pare că asistăm la un foc de reglaj înaintea unei ciocniri cu mult mai spectaculoase.
Vineri, premierul britanic David Cameron a pus piciorul pe Continent, pentru a se întâlni cu liderul oficial al Celor 27, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, precum şi cu cancelarul german Angela Merkel, considerat liderul neoficial al zonei euro, dacă nu chiar mai mult. Concluzia a fost clară. Părţile au căzut de acord asupra faptului că nu sunt de acord.
Germa