Economia fragila a Europei a fost pusa la grele incercari in ultima perioada, in conditiile in care productia industriala in zona euro a scazut drastic, iar liderii europeni nu reusesc sa rezolve criza datoriilor, pe care cancelarul german, Angela Merkel, a descris-o ca fiind "cea mai dificila chestiune prin care a trecut Europa de la al Doilea Razboi Mondial".
Italia a platit cea mai ridicata rata de interes pentru obligatiunile vandute de la infiintarea zonei euro, iar dobanda pentru titlurile spaniole a atins un nou record. Invesitorii sunt din ce in ce mai neincrezatori in capacitatea guvernelor din aceste state ca vor reusi sa reduca din datoriile externe mari si sa cresca, in acelasi timp, si nivelul economiei.
Actiunile europene au cazut, iar moneda euro s-a depreciat fata de dolar, din cauza temerilor ca tarile de pe batranul continent vor intra in recesiune pana la sfarsitul acestui an.
Chiar daca in Franta si Germania s-a inregistrat un avans al economiei de 0,4%, respectiv 0,5%, in trimestrul trei al acestui an, aceste cresteri sunt nesemnificative in comparatie cu problemele financiare la care este supusa zona euro.
In plus, Spania a revizuit predictiile pentru cresterea economica pe tot anul 2011, la 0,8%, iar pentru Grecia se prognozeaza ca acest indice va scadea si mai mult in trimestrul al patrulea.
Productia industriala in zona euro a scazut cu 2% in septembrie fata de august, cel mai mare declin din februarie 2009, principalele probleme in acest domeniu venind din partea Spaniei, Portugaliei si Italiei, conform Wall Street Journal. Aceste date arata ca "zona euro va cadea din nou intr-o recesiune crunta", considera economistul Ben May.
Al treilea trimestru din anul 2011 poate marca sfarsitul unei perioade de revenire economica care a inceput acum doi ani si a fost determinata, i