România va putea tranzacţiona din nou, din februarie 2012, surplusul de certificate de emisii, însă problema este că nu mai are cine să le cumpere.
Comitetul de Conformare la Protocolul de la Kyoto a decis, la finele lunii august, să suspende dreptul României de a-şi valorifica surplusul de emisii de dioxid de carbon, deoarece sistemul de monitorizare şi raportare a emisiilor nu era conform cu cerinţele Comitetului. România are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru că a poluat mai puţin decât prevăzuse în momentul încheierii Protocolului de la Kyoto, în 1997. Aceasta deoarece multe întreprinderi industriale mari s-au închis în tot acest timp.
Experţii români au finalizat studiile cerute de Comitetul de Conformare şi le-au prezentat zilele trecute în cadrul unei reuniuni de la Bonn. „Cel mai târziu în februarie, interdicţia României de a vinde surplusul de certificate va fi ridicată. Acesta este un termen realist", a declarat Mircea Cotoşman, consilier al ministrului Economiei.
Rămânem cu marfa pe tarabă
Însă, chiar dacă vom avea libertatea de a scoate la vânzare permisele de dioxid de carbon pe care le avem în plus, problema cea mai mare este că nu prea avem cui să le vindem. „Singurii care mai cumpără astăzi certificate de emisii sunt japonezii, şi asta mai mult din orgoliu, întrucât Protocolul de la Kyoto a fost semnat la ei în ţară. Restul statelor fie şi-au asigurat tot necesarul din timp, fie sunt lovite de criza economică şi şi-au redus activitatea industrială", a arătat oficialul ministerial.
În plus, pe piaţa mondială există un excedent uriaş de certificate. Spre exemplu, Rusia are cinci miliarde, Ucraina - trei, iar Europa încă un miliard, deci în total vreo nouă miliarde de certificate care abia aşteaptă să-şi găsească un cumpărător. De cealaltă parte, Japonia mai are nevoie doar de 200 de mili