Guvernul de tranziţie al premierului Essam Sharaf a organizat duminică după-amiază o reuniune de urgenţă dedicată modalităţilor de a gestiona criza, după ce a discutat în această dimineaţă cu membrii consiliului militar care ţin în aceste momente frâiele ţării, relatează AFP.
După o noapte de ciocniri, pe tot parcursul zilei de duminică au avut loc confruntări între manifestanţi şi forţele de poliţie în Piaţa Tahrir din Cairo, ocupată de mai multe mii de protestatari, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.
Un apel la o demonstraţie de masă a fost lansat la sfârşitul după-amiezii la Suez, unde au avut loc confruntări pe parcursul zilei de sâmbătă, potrivit unui corespondent AFP.
De asemenea, demonstranţii au mărşăluit prin oraşul Ismailia, (din nord-vestul Egiptului), au indicat surse din cadrul serviciilor de securitate.
În Piaţa Tahrir din Cairo, grupuri de demonstranţi au scandat sloganuri împotriva puterii militare, cerând plecarea mareşalului Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate, care a condus ţara de la plecarea preşedintelui Mubarak, înlăturat de o revoltă populară în luna februarie.
Aceste tulburări au reînviat temerile că alegerile legislative, programate să înceapă la 28 noiembrie şi să dureze mai multe luni, vor fi marcate de incidente şi de violenţă.
Mai multe personalităţi politice şi intelectuali, printre care fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Mohamed ElBaradei, au publicat un document care solicită o amânare suplimentară a acestor alegeri, în cadrul unei revizuiri a calendarului politic al ţării.
Semnatarii propun crearea mai întâi a unei Adunări Constituante, care să fie urmată de alegeri prezidenţiale şi doar apoi de alegeri parlamentare.
În schimb, militarii au decis ca alegerile prezidenţiale, a căror dată nu a fost încă decisă, să ai