Patru familii din Timişoara vor să se mute în case expuse la Muzeul Satului Bănăţean pentru a demonstra că încă se poate trăi la lumina opaiţului şi pâine făcută în casă, la cuptor. Acesta este pe scurt proiectul care va fi dezbătut de consilierii judeţeni la următoarea şedinţă de plen. Sursa: Adi Pîclișan
Ei vor să acceseze fonduri europene pentru a promova turistic tradiţiile din Banat, astfel că aceste patru familii care vor locui la Muzeul Satului, vor primi de fapt un salariu lunar, pentru că au fost de accord să trăiască departe de civilizaţie.
Astfel, turiştii români, dar mai ales străini, vor fi îndemnaţi să calce pragul "Muzeului viu al Satului Bănăţean", pentru a vedea cum se trăia pe melagurile acestea în urmă cu câteva secole.
"Prin acest concept vrem să le arătăm vizitatorilor cum au trăit strămoşii noştri. În afară de casa românească, vor mai fi câte una pentru comunităţile germane, maghiare şi sârbă, dar pot să-şi amenajeze locuinţe şi alte minorităţi care doresc acest lucru", spune consilierul judeţean ţărănist Dorin Hehn.
În “muzeul viu" se vor desfăşura şi activităţi practice pentru cei interesaţi. Cu alte cuvinte familiile angajate să trăiască precum în Evul Mediu vor avea de lucru, în fiecare zi: fie vor face oale de lut, vor ciopli în lemn sau vor prepara pâine şi prăjituri tradiţionale.
Proiectul va fi discutat pe 29 noiembrie şi este cuprins în programul transfrontalier România – Ungaria.