Cei 169 de parlamentari PDL au depus de la începutul mandatului câteva mii de proiecte legislative, dar, în termeni reali, n-au reuşit în trei ani decât să aducă mici completări la 33 de legi aflate în vigoare. Marile proiecte legislative au venit pe filiera Guvernului, democrat-liberalii votând fără să intervină pe textul de lege.
PDL are în actualul for legislativ 121 de deputaţi şi 48 de senatori, iar în cei trei ani de la preluarea mandatului aceştia au depus câteva mii de proiecte legislative. Deşi este principalul partid din coaliţia de guvernare, având cel mai mare grup parlamentar, doar 33 dintre proiectele legislative iniţiate s-au transformat în legi. Marea lor majoritate nu sunt legi noi, ci reprezintă completări şi modificări la anumite legi aflate în vigoare. De precizat, că cele 33 de succese ale democrat-liberalilor sunt iniţiative colective, doar câteva având un singur iniţiator. Senatorii PDL au 13 iniţiative la care nu au contribuit şi colegii din Camera Deputaţilor.
În schimb, până la începutul lunii noiembrie, 49 de proiecte legislative care au devenit legi au avut printre iniţiatori atât parlamentari PDL, dar şi de la partidele aflate în Opoziţiei. Raportul este astfel de 33 la 49, 33 de proiecte fiind iniţiate exclusiv de parlamentari democrat-liberali, iar 49 de parlamentari democrat-liberali împreună cu cei din USL.
Proiectele iniţiate de parlamentarii PDL sunt legate de schimbarea denumirii unor localităţi, sistemul de detenţie, completarea legii privind dreptul la proprietate, case pentru tineri, impozitul pentru persoanele cu handicat, ecologie, legea fondului funciar, investiţii în plan local. Se mai remarcă iniţiativă privind stabilirea unei zile a culturii.
Printre deputaţii ale căror proiecte legislative au avut succes sunt Sulfina Barbu, Ioan Oltean, Ioan Nelu Botiş, Roberta Anastase, Petre Tinel şi Costică Can