Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îşi va lansa volumul "Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)" - un studiu minuţios documentat despre filmul autohton, apărut la editura Polirom - pe 26 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus de la Bucureşti.
Cristian Tudor Popescu va fi prezent la ediţia din acest an a ,Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus ,într-o altfel de ipostază: aceea de autor al unui studiu despre filmul autohton, "Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)", o remarcabilă radiografie, minuţios documentată. Cartea a apărut în colecţia "Cinema" a editurii Polirom.
Volumul va fi lansat de Cristian Tudor Popescu, la Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora ,16.00. La eveniment vor participa şi Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu şi Adrian Şerban, se arată în programul manifestărilor pregătite de editura Polirom pentru Târgul de Carte Gaudeamus.
Potrivit Polirom, pornind de la filme ale unor monştri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propagandă ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul lui Cristian Tudor Popescu prezintă filmul românesc de ficţiune - de la peliculele interbelice, începând cu Războiul de independenţă, până la cele ale epocii comuniste. Acestea din urmă sunt diferenţiate în funcţie de perioadele în care au fost produse şi de evoluţiile politice specifice perioadelor respective şi sunt urmate de numeroase studii de caz, între care "Directorul nostru" (1955), "Puterea şi Adevărul" (1972), dar şi filme antisistem precum "Reconstituirea" (1970). ,
"Filmul românesc de ficţiune s-a născut cu propaganda politică în el, ca un copil infectat cu HIV încă din pântecele mamei. Istoria lui a fost dublată de istoricul bolii. Pe lângă semnele specifice creşterii, în