Proba rusească Phobos-Grant, care trebuia să ajungă pe orbita planetei Marte, ar putea fi îndreptată spre Lună, deoarece oamenii de ştiinţă din Rusia consideră că sunt şanse minore ca legăturile cu aceasta să poate fi reluate, după ce pe 9 noiembrie a deviat de la parcursul iniţial, scrie site-ul theregister.co.uk.
Agenţia spaţială rusească, Roscosmos, le-a spus inginerilor să încerce să contacteze „satelitul" până mâine. Phobos-Grant este undeva în orbita Pământului, dar din cauza devierii de la parcurs nu poate fi contactată, iar termenul limită a fost de 2 săptămâni, după care expiră orice şansă de a mai pleca spre Marte, din cauza consumului de combustibil.
Expertul rus Igor Listov a venit cu o soluţie de compromis, dar care depinde de reuşita contactării lui Phobos-Grunt: trimiterea acestuia spre Lună, deoarece are destul combustibil să ajungă acolo. Cu toate acestea, Listov avertizează că este vorba despre o gândire optimistă, totul depinzând de contactarea dispozitivului.
Sonda ar putea cădea necontrolat la finalul anului
Inginerii ruşi încearcă să contacteze sonda Phobos-Grant deşi şansele e a ajunge pe Marte sau de a face vreo cercetare reuşită sunt minime. Cu toate acestea, ar fi important ca Phobos-Grant să poată fi aterizată în siguranţă, deoarece conţine o cantitate foarte mare de combustibil, iar o cădere necontrolată pe suprafaţa Terrei ar putea porni un mic dezastru ecologic, în zona unde ar ajunge obiectul.
Conform şefului Roscosmos, Vladimir Popovkin, căderea sondei ar putea avea loc la sfârşitul lui decembrie sau la începutul anului viitor, în caz că încercările de a o contacta nu sunt încununate cu succes.
Phobos-Grunt era o sondă trimisă pentru a explora şi studia suprafaţa Planetei Roşii şi a satelitului acesteia, Phobos.
Citeşte mai mult
Marele test al industriei spaţiale ruseşti @N_P