Românii au puţine şanse de a scăpa în 2012 de restricţiile pe care le impun ţările europene cu economiile cele mai dezvoltate.
Românii nu pot accesa la liber joburi din 15 state europene, membre UE sau ale Spaţiului Economic European (SEE) plus Elveţia. Dintre acestea, o singură ţară a anunţat că va accepta lucrători români şi bulgari de la 1 ianuarie 2012 - este vorba despre Islanda, membră SEE. Toate celelalte state trebuie să anunţe în următoarele săptămâni politica pe care o vor adopta faţă de lucrătorii români în viitorii doi ani în care-i mai pot refuza pe piaţa muncii locale. De la 1 ianuarie 2014, românii vor avea drept de muncă oriunde în Europa, mai puţin Elveţia.
Recomandare ignorată
Austria, Olanda şi Marea Britanie nu se tem de reacţia Comisiei Europene, aşa cum nu s-au sinchisit nici de rezoluţia votată în Parlamentul European, la sfârşitul lui octombrie. Documentul recomandă statelor UE să-şi deschidă total piaţa muncii, pentru români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2012. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, PE va solicita Comisiei să oblige statele din Uniune să facă acest lucru. În continuare prezentăm condiţiile de muncă pentru români impuse în Europa.
Austria
Muncitorii români au nevoie de permis de muncă, acesta eliberându-se la solicitarea angajatorului. De la 1 ianuarie 2008, românii pot ocupa joburi care se înscriu în 50 de grupe de meserii. Astfel, se pot elibera aprobări de muncă în construcţii civile şi construcţii de maşini, pentru bucătari şi pentru ospătari.
Belgia
Angajatorul obţine mai întâi o autorizaţie de muncă pentru românul recrutat şi, pe baza acesteia, cel din urmă va cere autorităţilor eliberarea permisului de muncă. Procedura durează doar cinci zile dacă este vorba de joburi „critice" pentru care nu există suficienţi specialişti belgieni. Fiecare din cele patru