Consumul şi investiţiile în construcţii sunt principalele arme ale Turciei împotriva crizei ce ameninţă să ajungă în ţară prin graniţele de vest. În timp ce ţările din Uniunea Europeană se zbat să iasă din recesiune şi luptă cu criza datoriilor, Turcia continuă turul de forţă.
Produsul Intern Brut al statului turc a crescut cu 10,2% în prima jumătate a anului, marcând cea mai dinamică evoluţie din Europa. Cea mai amplă dezvoltare au înregistrat-o sectorul de retail, în special pe consum, şi cel al construcţiilor, care au crescut cu 13,2% şi, respectiv, cu 13%, în trimestrul al doilea faţă de cel precedent. În timp ce populaţia continuă să consume în ritm alert, în special pe credit, portofoliul de împrumuturi crescând anual cu 20%, lucrările de construcţii curg pe bandă rulantă.
Printre marile proiecte de infrastructură anunţate de premierul turc Racep Tayyip Erdogan se înscriu o alternativă la Strâmtoarea Bosfor - un nou canal de navigaţie care va lega Marea Neagră de Marea Marmara - şi calea ferată subterană Marmaray, care va face legătura între Europa şi Asia pe sub Canalul Bosfor.
Economia riscă să se supraîncălzească
Turcia a fost una dintre ţările cel mai puţin afectate de criza care a început la sfârşitul anului 2008, a spus vicepremierul turc Ali Babacan, în cadrul celei de-a treia ediţii a Black Sea Energy and Economic Forum desfăşurat la Istanbul. De ce? „În timp ce Europa intra în criză, Turcia combătea acest fenomen cu un sistem bancar puternic şi cu o politică fiscală solidă. Atmosfera de încredere din Turcia ne-a ajutat să facem faţă crizei din Europa", a explicat vicepremierul turc.
Babacan a adăugat că Turcia continuă să creeze locuri de muncă şi că, numai în ultimul an, numărul de joburi a crescut cu 1,5 milioane. „Sectorul nostru privat continuă să facă investiţii, băncile continuă să ofere împrumuturi, iar cererea