Piaţa IT din România a scăzut în 2010 cu circa 2,6%, la 831 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PRM Research, însă analiştii sunt de părere că perspectivele sunt favorabile. Astfel, PRM estimează o creştere de 5,5% pentru anul în curs.
Din soldul total al investiţiilor străine în România (52,5 miliarde de euro), circa 5,2% (peste trei miliarde de euro) au fost atrase, din '90 până azi, de sectorul IT&C, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
În urma deciziei companiei finlandeze Nokia de a închide fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), guvernul a promis că va umple "golul" cu noi investiţii străine în domeniu. În acest sens, au fost vehiculate nume precum Huawei, Ericsson, Dell, ZTE sau Oracle, însă confirmările oficiale întârzie să apară.
De asemenea, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a precizat că statul lucrează la o schemă de ajutor care i-ar putea convinge pe giganţii IT să opteze pentru ţara noastră, prin oferirea unor facilităţi atractive. "Nu este vorba despre ajutor financiar, ci de o serie de facilităţi acordate investitorilor în ceea ce priveşte impozitele şi taxele care să fie plătite în funcţie de numărul de salariaţi", a declarat pentru gândul ministrul Vreme.
El a subliniat că mizează pe calificarea specialiştilor IT din România şi a precizat că mai multe companii străine sunt interesate să aducă în România centre de outsourcing. "Sectorul IT este în creştere. Cel puţin pe piaţa muncii din Bucureşti cererea este foarte mare. Nu putem vorbi de şomeri în IT", a adăugat Vreme.
În urma investiţiei de circa 60 de milioane de euro în platforma de la Jucu, Nokia a confirmat, la sfârşitul lui septembrie, mutarea unităţii de producţie în Asia. La scurt timp după, IBM îşi anunţa intenţia de a infiinţa în România un centru cu până la 3.000 de angajaţi. În acest context, gândul vă prezin