Particule de cesiu radioactiv au fost detectate în orezul provenit de la o fermă situată la 60 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima, relatează BBC.
Guvernul nipon ia în considerare interzicerea comercializării alimentelor produse în acea zonă pentru a înlătura orice risc asupra sănătăţii publice.
În ultimele luni, mai multe alimente cultivate în apropierea centralei nucleare Fukushima, deteriorată în urma tsunami-ului produs în luna martie, au fost verificate, însă orezul, principala producţie a ţării, nu a mai fost testat până acum.
Concentraţiile mari de cesiu detectate în cultura de orez din apropierea centralei reprezintă un risc de sănătate, spun autorităţile japoneze, care au reuşit să oprească la timp comercializarea acestuia, potrivit declaraţiilor secretarului de stat Osamu Fujimura.
Descoperirea subliniază dificultatea guvernului de la Tokyo de a monitoriza răspândirea radiaţiilor care s-au extins în partea de est a Japoniei din pricina vântului şi a ploilor, scriu jurnaliştii străini.
Administraţiile locale au înfiinţat mai multe astfel de centre de testare pentru a evita intrarea în comerţ a unor alimente contaminate radioactiv. Cu toate acestea, guvernul s-a văzut nevoit săptămâna trecută să testeze mai multe alimente ajunse deja în magazine pentru a linişti populaţia.
Particule de cesiu radioactiv au fost detectate în orezul provenit de la o fermă situată la 60 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima, relatează BBC.
Guvernul nipon ia în considerare interzicerea comercializării alimentelor produse în acea zonă pentru a înlătura orice risc asupra sănătăţii publice.
În ultimele luni, mai multe alimente cultivate în apropierea centralei nucleare Fukushima, deteriorată în urma tsunami-ului produs în luna martie, au fost verificate, însă orezul, principala producţie a ţării, nu a mai fo