Numărul persoanelor conectate la sistemul centralizat de încălzire va fi depășit, probabil, de cel al celor care se bazează pe sistemul individual de încălzire, potrivit lui Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări la Ariston Thermo România. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
„Odată cu creșterea numărului de debranșări, sistemul centralizat va deveni tot mai ineficient și, probabil în acest an, numărul apartamentelor dotate cu sistem individual de încălzire îl va depăși pe cel al celor branșate la sistemul centralizat”, a afirmat Drăguleanu.
Acesta avertizează că sistemul centralizat din România are o vechime de peste 50 de ani și a devenit, în ultimii ani, tot mai ineficient.
„Astfel, dacă la începutul anilor 2000 deservea 2,5 milioane de apartamente, la finele lunii august 2011 doar 1,52 milioane de apartamente. De asemenea, acesta a absorbit investiţii de milioane de euro care nu vor fi recuperate niciodată”, a declarat Drăguleanu.
100.000 de locuințe în doi ani
Datele ANRSC arată că, în 2010, peste 72.000 de locuințe au renunțat la sistemul centralizat, în timp ce, în primele opt luni ale acestui an, alte aproximativ 27.000 de apartamente au ales să se debranșeze.
Totodată, există zone geografice în care CET-urile se confruntă cu probleme de livrabilitate a agentului termic cat și cu cotații foarte mari de facturare a gigacaloriei. „Un astfel de exemplu este orașul Timișoara, unde nivelul debranșărilor a crescut în acest an cu circa 300% comparativ cu anul trecut, peste 7.000 de locuințe renunțând la sistemul centralizat de la începutul anului și până la finele lunii august”, a avertizat Drăguleanu.
Mai mult de atât, trebuie luat în calcul faptul că cele mai multe debranșări au loc în intervalul august-octombrie. Spre exemplu, în 2010, din numărul total de peste 72.000 de apartamente debranșate, 62% au