Liderul Partidului Popular, Mariano Rajoy (56 de ani), vine la putere pe fondul furiei populare faţă de actualul guvern socialist, criticat pentru stagnarea economică şi pentru creşterea şomajului.
Popularii spanioli (PP) au obţinut majoritatea absolută în Parlament - 43,5% din voturi - potrivit unui exit-poll realizat de televiziunea publică RTVE. Conform acestui procent, conservatorilor le-ar reveni între 181 şi 185 de locuri din cele 350, în condiţiile în care pentru majoritatea absolută este nevoie de 176.
Socialiştii ar fi obţinut, la fel cum o indicau şi sondajele, 30% din voturi, adică 115-119 locuri în Parlament, potrivit Reuters. Rezultatele parţiale, după numărarea a 38% din voturi, arată că PP ar fi obţinut 182 de locuri, iar socialiştii - 111. Spaniolii au mers ieri la urne pentru a alege cei 350 de membri ai Camerei Deputaţilor şi cei 208 senatori.
Socialiştii aflaţi la putere se confruntă cu furia alegătorilor din cauza stagnării economice şi a şomajului-record, care a ajuns la 21,5% (cel mai mare din UE). Spaniolii se luptă cu datoriile care se acumulează la plata creditelor ipotecare, iar criza imobiliară a aruncat în stradă 180.000 de familii, potrivit revistei „Le Point". În al treilea trimestru al acestui an, creşterea economică a Spaniei a coborât la zero. Randamentul obligaţiunilor emise de guvernul spaniol a depăşit 6% săptămâna trecută. Premierul José Luis Rodriguez Zapatero, care conduce Spania din 2004, nu a mai candidat. Pe fondul situaţiei economice precare, el a convocat anticipat aceste alegeri, care erau programate abia pentru martie 2012.
Club conservator
Campania destul de reţinută a lui Mariano Rajoy a fost alimentată mai mult de dezaprobarea populară la adresa socialiştilor. Rajoy a câştigat susţinere prin promisiunea că va repara economia şi că va reduce şomajul. El a avut mai multe mandate de