Un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) arată că, la sfârşitul anului trecut, 75 de milioane de tineri nu îşi găseau un loc de muncă, iar cea mai mare presiune a şomajului este pusă pe generaţia de 15-24 de ani, din economiile dezvoltate ale Europei şi a SUA.
"Frustrarea" acestei generaţii, pe care agenţia aflată sub egida ONU o numeşte "generaţia rănită" sau "generaţia pierdută", "a fost un factor care a contribuit la protestele din întreaga lume, din acest an, pe măsură ce devine din ce în ce mai dificil pentru tineri să-şi găsească altceva de muncă în afară de slujbe part-time", arată raportul OIM.
Raportul arată că în criza economică recentă, din perioada 2007-2010, şomajul în rândul tinerilor a crescut cu 5,3% la nivel mondial şi cu 27,1% la nivelul Uniunii Europene şi al altor economii dezvoltate. "În Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, de-a lungul ultimilor 20 de ani, aproximativ unul din patru tineri au fost şomeri, în ciuda progresului făcut în educarea fetelor şi băieţilor", mai arată raportul.
Această generaţie de tineri "se află în faţa unui amestec periculos de şomaj ridicat, inactivitate crescută şi locuri de muncă nesigure în ţările dezvoltate, precum şi sărăcie persistentă a celor care muncesc în lumea aflată în curs de dezvoltare", spune raportul.
Unde sunt cei mai mulţi tineri şomeri şi cum stă România
Din 35 de ţări analizate de OIM, şomajul cel mai mare în rândul tinerilor se află în Spania: 41,6%. Între 2007 şi 2010, şomajul în rândul tinerilor spanioli a crescut de mai mult de două ori, de la 18,2% la 41,6%.
România se situează pe locul 13, cu un şomaj de 22,1% în rândul tinerilor, conform raportului OIM. Creşterea din 2007 până acum este însă de doar două procente, de la 20,1%. La sfârşitul lunii iulie 2011, erau înregistraţi 182.000 de tineri şomeri, cu vârste între 15 şi 25 de ani, confor