Ţigările care se sting singure, numite şi inteligente sau anti-incendiu, au intrat şi pe piaţa românească. Ne-a cerut-o Uniunea Europeană. Dar cum se vad normele UE în Găeşti, Dâmboviţa? Ne explică fumătorul Sache de la Oborani. Sursa: TRAIAN GEORGE HORIA
1 /.
Pe scurt, pe piaţă rămân doar ţigările care se sting singure dacă nu sunt fumate, tocmai pentru a evita apariţia incendiilor provocate de neglijenţa vicioşilor. Singurele exceptate de la aceste prevederi legale sunt ţigările de foi. Dacă la Bucureşti dispoziţiile sunt, în general, respectate, provincia rămâne la fel de ruptă de mesajele comunitare: lumea ştie vag ce este ţigara “cu tendinţă redusă de aprindere” şi nici nu o cumpără deoarece nu este de găsit în magazine. Reporterii “Evenimentul Zilei” au fost la Găeşti, la 70 de km distanţă de Capitală, în căutarea ţigărilor anti-incendiare. Nu au reuşit să dea de urma lor: folclorul referitor la aceste ţigări, însă, este bogat.
Fără milă faţă de Courtney Love
De când se ştie el fumător pe pământ, Marin Cismaru, zis “Sache de la Oborani”, a fumat ziare tipărite cu tot felul de titluri: titluri de articole cu crime, cu violuri, cu divorţ la vedete, război în Irak, poveşti de dragoste sau ştiri cu Bin Laden, Mitică Dragomir şi verii Becali.
Tot ce scoate fum, de la hârtie la păpuşă de porumb, a fost bun şi a fost transformat în ţigară ca să umple cu fum plămânii lui Sache. La urma urmei, când fumezi la Găeşti este la fel de scump ca la Bucureşti sau la Oborani de Dâmboviţa, iar Marin Cismaru de-aia nici n-a plecat la Bucureşti, ci a rămas locului, în satul lui.
În tinereţe, omul a fost sudor pe la Casa Republicii şi la metrou, dar acum s-a întors acasă - aici parcă şi fumul iese mai drept dintr-o ţigară. “N-am bani, domnule, eu fumez ziare”, ne explică el, în timp ce rupe cu grijă o bucăţică de ziar. Pe pagina de ziar, un titlu uriaş