După ce guvernul a aprobat un memorandum care exprimă susţinerea României faţă de aderarea Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, primul pas spre ratificarea de către țara noastră a Tratatului de aderare al acestei țări la UE, decizia are parte și de susținerea limitată a reprezentanților opoziției. Vicepreşedintele PNL Argeş,Theodor Nicolescu, a arătat că, din punct de vedere economic, avantajele sunt mai mari decât costurile noului proiect comun.
Liderul liberal crede că nu trebuie să ne sperie faptul că negocierile privind aderarea Croaţiei, un stat cu potenţial turistic uriaş, s-au purtat într-o perioadă de criză pentru statele membre.
„Criza nu durează o veşnicie, însă avantajele lărgirii UE sunt pe termen lung. Să nu uităm că şi pentru România a însemnat enorm aderarea la UE, în ciuda pesimismului sau scepticismului unora. Că astăzi nu am câştigat atât cât ne-am fi dorit este rezultatul minţii celor aflaţi de 7 ani la guvernare. Dar regimul comun din anumite domenii, afacerile pe care le poţi face pe teritoriul UE, având costuri mai mici decât dacă ai veni din afară, spaţiul de securitate şi de protecţie din punct de vedere al respectării drepturilor fundamentale, acestea sunt aspecte din care avem mult de câştigat“, a spus Theodor Nicolescu. El a adăugat că negocierile cu statele europene şi din Balcani care nu sunt încă membre UE trebuie să continue, însă tratativele cu unele dintre acestea, precum Turcia, trebuie să se poarte cu foarte mare precauţie: „Cred că Serbia şi Republica Moldova, două state cu care ne învecinăm, trebuie luate în serios nu numai din punct de vedere geostrategic, ci şi din punct de vedere economic“, a accentuat liberalul, care colaborează din acest an pe chestiuni de justiție cu Comisia Europeană, în calitate de expert independent.