Scrutinul care se desfăşoară duminică în Spania, cerut de premierul în funcţie, Jose Luis Rodriguez Zapatero, la presiunea Opoziţiei din Peninsula Iberică, este important nu numai pentru societatea spaniolă, dar şi pentru Europa. Spaniolii trebuie să aleagă un nou aparat legislativ care să asigure stabilitate politică şi socială în zonă, dar mai ales care să propună soluţii viabile pentru ieşirea din criză. Relatează corespondentul RFI în Spania, Silvia Badea.
Spania este a patra ţară, alături de Grecia, Portugalia şi Italia, care, pe fondul profundei crize europene, a pus în alertă pieţele internaţionale. Cu o rată a şomajului de 21,7%, cu un deficit bugetar de 6,6%, cu o încetinire drastică a creşterii economice şi cu o primă de risc care a atins cote alarmante, Spania încearcă să dea un semnal pozitiv liderilor de la Bruxelles, exprimându-şi astfel dorinţa de a participa în mod activ la refacerea credibilităţii Zonei Euro.
Viitorul guvern de la Madrid nu va avea o misiune uşoară, el va trebui să reuşească performanţa de a impune măsuri de austeritate care să nu genereze convulsii sociale, o temă pe care spaniolii par să o trateze cu multă seriozitate. Conform ultimelor sondaje de opinie, se aşteaptă o prezenţă la vot importantă şi o victorie netă a Partidului Popular, aflat în opoziţie şi condus de mai puţin carismaticul Mariano Rajoy, acelaşi care a pierdut de de două ori consecutiv în 2004 şi 2008 alegerile în faţa actualului şef al guvernului, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero.
În vârstă de 56 de ani şi fost ministru în guvernele de dreapta, Mariano Rajoy este descris ca un conservator pragmatic, cu mână de fier şi nervi de oţel. Calităţi de care cu siguranţă va avea nevoie pentru a prelua frâiele guvernului în cel mai prost moment din punct de vedere economic al Spaniei ultimelor decenii.
Din punct de vedere al siguranţei,