Statele Unite vor mobiliza, incepand cu jumatatea anului 2012, pana la 250 de puscasi marini in nordul Australiei, in scopul consolidarii aliantei militare dintre cele doua tari, a anuntat presedintele american Barack Obama, cu ocazia vizitei in Australia.
"Lasati-ma sa spun clar. SUA isi pun in ordine finantele publice si reducem cheltuielile. Dar iata ca aceasta regiune trebuie sa stie: atunci cand terminam razboaiele actuale, am dat ordin echipei mele de securitate nationala sa faca o prioritate din prezenta noastra si din misiunile noastre in Asia-Pacific", a declarat liderul de la Casa Alba in fata parlamentului australian.
"SUA sunt o putere a Pacificului si suntem acolo pentru a ramane", a mai spus Obama. Si, poate nu intamplator, in acelasi discurs, cel mai puternic om din lume a vorbit despre relatia delicata a Statelor Unite cu China.
"Toate natiunile noastre au un interes profund in dezvoltarea unei Chine pasnice si prospere si de aceea SUA o saluta", a adaugat presedintele Obama. "China poate fi un partener pentru a reduce tensiunile in Peninsula Coreea si a impiedica proliferarea nucleara", a continuat presedintele american.
Deocamdata, nu exista o reactie oficiala din partea Chinei. Beijingul pare sa "rumege" inca informatiile, chiar daca presa oficiala chineza a lasat sa se inteleaga care va fi reactia oficiala.
"SUA vad in China o amenintare crescanda. Practic, marirea capacitatii militare a Statelor Unite in Australia este menita sa contrabalanseze dezvoltarea chinei", se afirma, vineri, intr-un comentariu al agentiei Xinhua, citat de Huffington Post.
Un purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Beijing a incercat sa minimizeze efectul deciziei americane. "Este firesc ca Statele Unite sa doreasca imbunatatirea relatiilor cu Australia, la fel cum si China doreste sa faca