De unde apar visele? Practic, din sistemul limbic al creierului, cel care controlează emoţiile puternice. În timpul somnului, această zonă cerebrală începe să sorteze evenimentele petrecute în ziua respectivă. Astfel, apar coşmarurile şi visele frumoase. Aceste trăiri nocturne au menirea de a stoca informaţiile recepţionate, dar şi rolul unui scut protector. Visul te poate avertiza că ţi-ai atins limitele şi că organismul tău nu poate tolera mai mult.
Top 5 cele mai comune coşmaruri:
1. Te urmăreşte o persoană străină, un monstru sau o stafie
Ce îţi transmite creierul:
Problemele te-au copleşit, e momentul unor schimbări radicale, care să te ajute să intri pe un făgaş normal. Acest tip de vis apare, în general, atunci când stresul atinge cote maxime în viaţa sentimentală.
Ce spune parapsihologul:
Fuga în vis este irelevantă, deoarece aceasta nu reuşeşte să ne scape de ceea ce ne urmăreşte. De obicei, atunci când ceva necunoscut sau malefic ne aleargă în vis, scăparea se produce prin trezirea din somn. Poate fi un semn că te aşteaptă schimbări mari sau că e cazul să le faci chiar tu. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este perfect plauzibilă şi în concordanţă cu simbolistica viselor.
2. Îţi cad dinţii
Ce îţi transmite creierul:
Ai probleme de comunicare, ai dificultăţi în exprimare şi situaţii care s-au schimbat sau tulburat în urma unor afirmaţii proprii. De ce visezi că-ţi cad dinţii? Deoarece sursa problemelor vine din zona gurii.
Ce spune parapsihologul:
Căderea dinţilor simbolizează în dicţionarul de vise consecinţa unei minciuni sau a tăinuirii unei informaţii ce nu ar trebui să stea ascunsă. Chiar dacă această explicaţie "se pupă" cu cea ştiinţifică, există cazuri în care omul care visează că-şi pierde dinţii nu ştie că deţine o informaţie ce trebuie făcută "publică".
3. Nud în faţa unor persoane