Nu este un moment bun sa fii strain. Partidele anti-imigratie castiga teren in Europa, Marea Britanie isi revizuieste controalele la granita, in America, presedintele Barack Obama nu a facut reforma imigratiei promisa.
Aceasta miscare prea putin liberale in directia ingradirii imigratiei nu este nicio surpriza, scrie The Economist.
Este rezultatul situatiei economice negative, combinata cu presiunea seculara pe granitele tarilor bogate. Insa tarile care se gandesc sa tranteasca usa in fata imigrantilor trebuie sa se gandeasca la urmatorul factor, scrie publicatia: importanta economica in crestere a diasporei, si contributia pe care o avea la cresterea economica a unei tari.
Retelele diasporei au fost intotdeauna o forta economica, insa ieftinirea transportului modern le-a facut mai mari si mai numeroase ca oricand.
In prezent, prima generatie de imigranti numara 215 milioane de persoane in intreaga lume, aproximativ 3% din intreaga populatie a lumii, sau, daca ar forma o tara, mai mult decat Brazilia.
Mici concentrari lingvistice si etnice au existat intotdeauna in locuri surprinzatoare-libanezi in Africa de Vest, japonezi in Brazilia, galezi in Patagonia - si acestora li s-au adaugat grupuri noi, cum ar fi vest-africani in sudul Chinei.
Aceste retele permit efectuarea de afaceri cu mai mare usurinta peste granite. Urgenteaza fluxul de informatie, promoveaza increderea, ajuta la raspandirea ideilor si contactelor, dar si a banilor.
Imigratia aduce tinerete in statele imbatranite, si permite ideilor sa circule in milioane de minti mobile. Este bine atat pentru cei care sosesc cu valize si vise cat si pentru cei care ar trebui sa-I intampine cu bucurie, conchide publicatia.
Nu este un moment bun sa fii strain. Partidele anti-imigratie castiga teren in Europa, Marea Bri