Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru postul Nederland2, că decizia Guvernului de la Haga de prelungire a restricţiilor pentru muncitorii români se bazează pe percepţii greşite, potrivit Mediafax.
"Considerăm că măsura are la bază probabil percepţii greşite. Am dori să colaborăm cu partea olandeză în sensul demontării percepţiilor eronate", a mai spus Baconschi.
Ministrul a reamintit că în timpul extinderilor anterioare ale Uniunii Europene au circulat "tot felul de legende legate de ameninţări imaginare similare dinspre Polonia".
"Conform celor mai recente date, numărul de permise emise în ultima perioadă pentru muncitorii români este cuprins doar între 2000 şi 3000. De aceea, ar fi complet artificial să ne imaginăm o aşa numită ameninţare venită din partea muncitorilor români care ar invada piaţa muncii din Olanda. Pornind de la acest număr redus, noi nu vedem niciun dezechilibru în ceea ce priveşte dinamica pieţei muncii din Olanda", a declarat ministrul de Externe.
El a reamintit că "sute de profesionişti cu calităţi de înalt nivel" sunt deja integraţi bine pe piaţa muncii din Olanda.
Restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, exprimându-şi, vineri, regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat că "este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice".
La 31 decembrie 2011 expiră cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Acordul de aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentr