De 3 ore stateam zgribulit pe un butoi printre protestatarii de la Occupy Wall Street (OWS). Participam, alaturi de alti 40 de oameni, la un grup de discutii cu tema “Media si OWS” si nu ma mai puteam abtine: voiam sa iau cuvantul, sa le vorbesc. Priveam incurcat catre Brian, fiul unei familii americane din clasa mijlocie, un tanar de 28 de ani care dormea de 4 saptamani in corturile de pe Wall Street. El era “facilitatorul” intalnirii si de el depindea inscrierea mea la cuvant. Pentru asta toti foloseau un cod de semne neinteles mie, ca nou venit. Imi dadeam seama doar ca fluturarea degetelor in aer era simbolul aprobarii. Il priveam insistent pe Brian, sperand ca-mi va remarca intentia de a vorbi. Era doar cu cateva zile inainte de evacuarea Zucotti Park si, daca ridicam ochii, puteam vedea varful in constructie al giganticului Freedom Tower (Turnul Libertatii), care se inalta pe locul fostelor turnuri gemene WTC.
Am calatorit o luna in Statele Unite si Germania si, din fiecare dintre orasele vizitate, am plecat cu sentimentul acut ca o constructie noua se ridica in civilizatia occidentala. Mintile multora dintre cei pe care i-am intalnit erau in acea Discutie la Occupy Wall Street Foto: Hotnews stare febrila intotdeauna consecutiva descoperirii unei idei simple, dar puternice.
CEAIUL CARE SPERIE POLITICIENII
Intr-o cladire de birouri din Washington i-am vizitat pe membrii uneia dintre cele mai puternice organizatii Tea Party din SUA. Americanii din Tea Party "lupta pentru scaderea impozitelor, micsorarea importantei guvernului si mai multa libertate". Nu e un partid, desi apropierea lor de republicani este incontestabila. „Daca dorim ca miscarea noastra sa fie eficienta si sa transforme un anumit etos in politici publice, atunci trebuie sa preluam Partidul Republican”, mi-a spus Max, un tanar cu un har oratoric remarcabil. „Dar