Care sunt motivele pentru care investitorii nu iau decizii mai bune? \"Investitorii sunt normali, nu raţionali\", spune Meir Statman, unul dintre specialiştii de frunte în domeniul finanţelor comportamentale, citat de Business Insider. Publicaţia prezintă şapte moduri în care oamenii îşi taie singuri şansele să-şi crească economiile. Sursa: Reuters
Scopul finanţelor comportamentale este să înţeleagă mai bine de ce oamenii iau deciziile financiare pe care le iau. Este un domeniu studiat de analiştii financiari, care face parte din curricula Chartered Financial Analyst (CFA), un curs pe care îl studiază analiştii cercetători de pe Wall Street.
Dintr-o lungă listă a deviaţiilor de comportament care influenţează deciziile investitorilor, vă prezentăm câteva mai răspândite, care se studiază în cursurile CFA. S-ar putea să aflaţi lucruri care nici nu v-au trecut prin cap despre deciziile financiare şi de investiţii pe care le faceţi.
1. Crezi că eşti un mare investitor. Supraaprecierea este cel mai evident concept în conceptul privind comportamentul financiar. Aceasta se manifestă atunci când o persoană are o încredere prea mare în abilitatea sa de a prezice rezultatele deciziilor de investiţii. Deseori, investitorii sunt prea încrezători şi îşi diversifică prea mult instrumentele de investiţii, devenind astfel mai sensibili la volatilitate.
2. Consideri că trecutul este un indicator pentru viitor. O companie poate anunţa o serie de profituri trimestriale mari. În consecinţă, te aştepţi ca următoarele rezultate financiare trimestriale vor fi, cel mai probabil, grozave. Această eroare se încadrează într-un concept larg numit, în finanţele comportamentale, reprezentativitate: atunci când crezi, în mod incorect, că un anumit lucru înseamnă altceva. Un alt exemplu de reprezentativitate este atunci când presupui că o companie bună