Creşterea medie cu aproape 1°C a temperaturii planetei în ultimul secol, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, valuri de căldură şi inundaţii mai numeroase ca oricând: încălzirea globală este un proces în plină desfăşurare, cu efecte care se vor accentua în următoarele decenii, informează AFP.
Temperatura medie mondială a crescut cu 0,74°C în ultimul secol şi va creşte cu o valoare cuprinsă în intervalul 1,1 - 6,4°C în comparaţie cu perioada 1980-1999 până în anul 2100, cu o medie cuprinsă în intervalul 1,8 - 4°C, potrivit celui mai recent raport întocmit de IPCC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei), publicat în 2007.
Datele culese după publicarea acestui raport, a cărui ediţie viitoare va fi făcută publică în 2014, arată că "nu există indicii că încălzirea globală s-ar fi oprit sau ar fi intrat într-o perioadă de pauză", a declarat climatologul Jean Jouzel, care a precizat că "ultimul deceniu a fost cel mai cald pe care omenirea l-a cunoscut".
Încălzirea globală este imputabilă - în procent de 90%, potrivit IPCC - creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră (3%, în medie, pe an în ultimul deceniu), care a atins un nou maxim istoric, în 2010.
Topirea gheţarilor de altitudine, în special a celor din Himalaya, ameninţă aprovizionarea cu apă a multor regiuni (nordul Indiei şi China). Gheţarii din Anzii tropicali au pierdut între 30% şi 100% din suprafeţele lor în ultimii 30 de ani, iar toţi gheţarii din Pirinei ar putea să dispară definitiv în 2050.
Topirea banchizei arctice, care acoperă o suprafaţă de 15 milioane de kilometri pătraţi, continuă. Mai puţine raze solare sunt reflectate de gheaţă şi căldura lor este absorbită de apă, accelerând procesul de topire a banchizei.
Creşterea temperaturii a fost de două ori mai mare la Polul Nord, în comparaţie cu media