Misiunea sosită în ţara noastră va publica un raport preliminar în februarie, un document important pentru că pregăteşte raportul Comisiei Europene pe Justiţie din vară. Pe baza acestuia se va decide ridicarea sau păstrarea MCV şi vom şti ce şanse reale are România de a adera la spaţiul Schengen.
România a pus în aplicare Codul Civil, iar procurorii DNA au fost adesea pe prima pagină a ziarelor, datorită descoperirii unor noi cazuri de corupţie la nivel înalt. Numărul condamnărilor rămâne însă scăzut, procesele încă se amână la nesfârşit, iar Parlamentul pune beţe în roate unor proiecte de reformă şi Agenţiei Naţionale de Integritate.
O misiune de experţi a Comisiei Europene soseşte astăzi la Bucureşti pentru a evalua progresele făcute de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a cărui misiune este să se asigure că România face reformele cerute de Uniunea Europeană la capitolul Justiţie. Timp de o săptămână, membrii misiunii vor discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai CSM, ai DNA, ai ANI, ai oficiilor pentru supravegherea licitaţiilor şi de luptă împotriva spălării banilor, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi vor face o vizită la Iaşi, unde vor sta de vorbă cu reprezentanţii instanţelor locale. După cum preciza şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la începutul acestei luni, este o misiune mai largă decât de obicei, iar raportul preliminar din februarie, care va fi făcut pe baza celor identificate de echipa prezentă la Bucureşti, e important pentru că pregăteşte raportul Comisiei Europene pe Justiţie din vară, care ar putea decide ridicarea sau păstrarea MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare).
În plus, un raport pozitiv ar putea permite României să adere la spaţiul Schengen.
În rapoartele anterioare, Comisia Europeană a insistat în primul rând pe grăbirea judecării cazurilor de corupţie şi pe