Bolnavii de tuberculoză care nu se tratează îmbolnăvesc anual alte zeci de sătmăreni și sute de persoane în întreaga țară. Codul penal prevede ca pedeapsă refuzul tratamentului bolilor cu caracter epidemiologic, însă niciun bolnav nu a fost pedepsit în ultimii 15 ani în județ.
În interviul acordat „Adevărul de Transilvania”, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dorina Dragoș Guran a părut depășită de subiect. La ultima parte a interviului au participat și Ioan Sergiu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare, alături de un jurist al DSP.
La începutul lunii, un copil de 1,5 ani a murit în Ghirișa, într-un focar de TBC cunoscut de DSP și în care, potrivit declarațiilor lui Ioan Sergiu, un bolnav a refuzat tratamentul.
ADV: Avem bolnavi care refuză tratamentul. La Ghirișa, un copil de un an și jumătate a murit de TBC, îmbolnăvit probabil de un astfel de bolnav. Care e procedura?
Dorina Dragoș Guran: Treaba asta trebuie demonstrată. E la fel ca în cazul unui focar de toxiinfecțiie alimentară, atunci când cineva se îmblnăvește, l-ai putea acuza pe acela de la care a cumpărat alimentele că e responsabil și să-i faci dosar penal. Dar trebuie stablită o legătură în raportul cauză – efect.
ADV: Cine stabilește această legătură?
D.D.G.: Păi cine stabilește, dacă, știu eu, procuratura se autosesiează, sau cine se ocupă de probleele acestea. Noi nu avem competență de a întocmi dosare penale sau de a face dosare, dar avem competență de a aplica sancțiuni. Deci noi avem competența de a face ancheta epidemiologică, de a stabili în focarul respectiv contacții (persoanele care au intrat în legătură cu bolnavul și ar fi putut contacta boala – n.r.)... Nu știm în acest moment că în Ghirișa a existat un potențial bolnav...
ADV: Cum nu știți? Medicul de familie a sesizat Spitalul TB