Compania petroliera OMV Petrom (SNP), cel mai mare jucator din economia Romaniei, ar putea acorda anul viitor dividende de 416 milioane de euro, aferente unui dividend pe actiune de 0,032 lei. Asta inseamna un randament de 11% raportat la pretul de la bursa al actiunilor Petrom si este cu peste 50% mai mult decat dobanda medie la un depozit bancar pe 12 luni rezulta dintr-o estimare a analistilor societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.
Statul roman, care detine 20,6% din Petrom, ar incasa astfel circa 86 milioane de euro din dividende, aproape dublu fata de cat spera sa obtina din vanzarea pachetului de 15% de la Transelectrica (TEL), operatiune programata sa aiba loc in primavara anului viitor. Pachetul de 15% din Transelectrica valoreaza 44 milioane de euro in prezent pe Bursa. Statul a incercat in acest an sa vanda 10% din Petrom, dar tranzactia a esuat, nereusind sa gaseasca suficienti cumparatori.
Profitul net al Petrom s-a dublat in primele noua luni ale anului, pana la 2,92 miliarde de lei (700 milioane de euro), in principal pe fondul pretului ridicat al petrolului si al aprecierii leului fata de dolar. Analistii se asteapta ca si 2012 sa fie un an la fel de bun pentru Petrom, mai ales ca va beneficia si de pe urma pornirii centralei electrice de la Brazi, acum in faza de testare. Centrala va asigura 8-9% din energia electrica produsa in Romania.
“Anul viitor, estimam pretul mediu al titeiului Brent la 105 dolari/baril, ceea ce va sustine profitul net al Petrom in jurul nivelului record din 2011”, au precizat analistii de la Alpha Finance. Pentru acest an, analistii aveau o estimare de 110 dolari/baril pentru pretul petrolului, in linie cu cea a Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). Pe termen lung, Alpha Finance estimeaza ca pretul petrolului va ramane in jurul pragului de 100 dolari/baril.
Ana