Unul dintre motivele invocate de Traian Igaş pentru restructurarea Internelor era numărul mare al celor care au fost angajaţi pe pile. După restructurare, toate rudele chestorilor au rămas pe funcţii.
În urmă cu câteva luni, ministrul de Interne acuza faptul că în MAI sunt peste 30.000 de oameni angajaţi pe pile. În urmă cu câteva zile, acelaşi ministru, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", anunţa că restructurarea MAI s-a încheiat în data de 6 octombrie şi că a fost un succes.
„«Marea familie» la care dumneavoastră cred că faceţi referire, într-adevăr, a suportat anumite modificări. O analiză pe care am primit-o de la Inspectoratul General al Poliţiei ne arată faptul că 95% din cei care nu au trecut examenul de evaluare au fost angajaţi din sursă externă", declara Traian Igaş. În realitate, „marea familie" este mai sudată ca oricând la ministerul condus de Igaş.
INTERNE
El - şef la Schengen, ea - agent la Logistică
O verificare sumară a declaraţiilor de avere arată că printrei cei 95% din cei picaţi la evaluare nu se regăseşte nicio nevastă sau copil de chestor ori colonel, adus în minister „din sursă externă". Sistemul relaţional de la vârful Ministerului Administraţiei şi Internelor face ca această instituţie să fie „guvernată" de mai multe familii:
- Chestorul Irina Alexe (foto 1), şefa Departamentului „Relaţia cu Parlamentul", cu rang de secretar de stat, este colegă cu soţul ei, Liviu Alexe, angajat ca psiholog la Centrul de Psihosociologie al MAI. Potrivit declaraţiilor de avere, soţii Alexe câştigă anual de la Interne 181.000 de lei (42.000 de euro).
- Chestorul Marian Tutilescu (foto 2), şeful Departamentului Schengen al Internelor, este şi el coleg cu soţia, Marcela, încadrată pe o funcţie de agent la Direcţia Logistică a IGP. Chestorul şi soţia încasează în total de la Interne 153.000