Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate au început verificările în cazul unei fraude care a provocat un prejudiciu de peste 50.000 lei, prin decontarea unor medicamente eliberate de farmacii în baza unor reţete gratuite contrafăcute.
Reţetele poartă ştampilele şi parafele falsificate ale unor medici de familie din zona Tinca şi au fost prescrise, în acest an, pe numele unor copii, veterani de război şi persoane cu handicap din comună. Care, însă, nu ştiau nimic! Reţetele, toate pentru medicamente extrem de scumpe, au fost onorate de farmacii orădene care, în final, au trimis nota de plată la CAS Bihor. Totul a mers strună până când, pe una din reţete, falsificatorul a greşit codul numeric personal al "pacientului"...
Hacker în sistem... medical
Datele a zeci de copii, veterani şi persoane cu handicap din Tinca au fost accesate fraudulos de o persoană rămasă deocamdată neidentificată. Individul a completat în ultimul an zeci de reţete gratuite pe numele pacienţilor şi, tot în numele lor, a şi ridicat medicamentele din farmacii, uzând de o identitate falsă.
Frauda a fost descoperită recent, după ce o farmacistă a sunat la un cabinet medical din Tinca, pentru corectarea unui cod numeric personal scris eronat. "M-au sunat ca să le spun CNP-ul corect. Era vorba despre o persoană cu handicap, cu probleme renale, căreia i se eliberase un spray pentru astm. Doar că eu nu eliberasem acea reţetă. Nici n-aş fi putut, pentru că medicamentul respectiv era contraindicat bolnavului. M-am dus imediat la farmacia aceea, să văd despre ce e vorba", dezvăluie medicul sub protecţia anonimatului.
Aşa a descoperit că, deşi purtau numele cabinetului său, ştampila şi parafa de pe reţetă erau false, dar şi că persoana care a ridicat medicamentele s-a prezentat la farmacie sub o identitate la fel de falsă. "Ştampila şi parafa erau asemănătoare, însă erau totuşi