Foto: Chad Baker / Thinkstock Cercetătorii germani sunt pe punctul de a realiza un dispozitiv nazal care permite detectarea prezenţei unei proteine asociate cu maladia Alzheimer. În condiţiile în care maladia Alzheimer devine treptat o problemă majoră de sănătate, această descoperire ajută la depistarea în faze incipiente a bolii şi administrarea tratamentului corect.
Astfel, dispozitivul nazal al cercetătorilor de la Technical University of Darmstadt (Germania) depistează o proteină caracteristică maladiei Alzheimer.
Neurodegenerativă şi incurabilă, maladia Alzheimer se manifestă prin acumularea în creier a derivatului unei proteine specifice, capabilă să provoace perturbaţii cerebrale majore şi "decesul" neuronilor. Or atât timp cât simptomele bolii – cum sunt confuzia, problemele de memorie – sunt dificil de reperat, depistarea acestei proteine este posibilă cu ajutorul acestui dispozitiv.
Într-un comunicat al Universităţii din Darmstadt, profesorul Schmidt spune că structura cerebrală a bolnavilor este cu atât mai afectată cu cât depozitele cu această proteină sunt mai semnificative. Pornind de la această informaţie, ei au realizat un dispozitiv asemănător unui spray care permite injectarea în nas a unui reactiv fluorescent. Este suficient ca, apoi, medicul să folosească un endoscop pentru a detecta sau nu prezenţa depozitelor cu proteinele specifice bolii.
Această descoperire se alătură altora două prezentate la jumătatea anului de cercetătorii australieni. Ei pornesc de la fotografierea retinei prin metode speciale, stabilind astfel grosimea vaselor de sânge. Astfel, ei au observat că există o diferenţă semnificativă în privinţa grosimii vaselor de sânge retiniene între persoanele sănătoase şi cele afectate de maladia Alzheimer.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii australieni o confirmă pe cea a