Liderii "supercomisiei" creată acum trei luni în Congresul SUA pentru identificarea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei de stat îşi vor anunţa luni eşecul, declarându-se învinşi în faţa divergenţelor dintre cele două partide, transmite Reuters.
Astfel, cea mai ambiţioasă încercare a Washingtonului de reducere a datoriei de stat a SUA este pe cale să se încheie cu un eşec, după ce membrii republicani şi democraţi ai comisiei nu au reuşit să treacă peste divergenţele care îi separă pe tema taxelor şi cheltuielilor publice.
După un an de bătălii dure în Congres pe buget şi datoria de stat, eşecul "supercomisiei" reprezintă un nou semnal că cele două partide refuză să ajungă la un compromis necesar pentru a aşeza finanţele publice ale SUA pe un făgaş stabil şi sustenabil, informează Mediafax.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Reuters că liderii comisiei vor prezenta luni un comunicat în care îşi vor anunţa eşecul, întărind astfel imaginea unui Washington "disfuncţional" în rândul populaţiei, investitorilor şi mediului de afaceri, deja dezamăgiţi de certurile constante din Congres, care au adus în vară SUA în pragul intrării în insolvenţă pe o chestiune tehnică, respectiv ridicarea plafonului datoriei de stat.
Partidul Republican şi cel Democrat vor începe imediat să arunce vina unul pe celălalt, încercând să salveze cât mai multe voturi înainte de alegerile prezidenţiale şi generale din 2012.
Liderii celor două partide sau reprezentanţii Casei Albe nu au comentat informaţiile apărute în presă. "Supercomisia" trebuia să ajungă la un acord până miercuri.
Eşecul comisiei va declanşa o nouă rundă de "dramaturgie" în Congres, notează Reuters. Democraţii vor încerca să prelungească măsurile de stimulare economică pe termen scurt pe care sperau să le includă oric