Manifestaţii contra puterii militare... - aşa se poate rezuma ceea ce se întâmplă la Cairo. La nouă luni după căderea lui Hosni Mubarak, populaţia cere militarilor egipteni să părăsească puterea. Confruntările care au loc de patru zile încoace în emblematica piaţă Tahrir din Cairo au făcut deja cel puţin 33 de morţi şi aproape 2000 de răniţi.
UPDATE Guvernul egiptean a prezentat demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate, pe fondul protestelor de la Cairo şi din alte oraşe, informează AFP, care citează anunţul făcut de Mohamed Hijazi, purtătorul de cuvânt al Executivului aflat la putere din februarie.
Vasile Damian revine asupra cauzelor care au provocat incidentele din ultimele zile:
Mareşalul Hussein Tantaoui, şeful CSFA - Consiliul Suprem al Forţelor Armate - a monopolizat puterea de când a fost răsturnat de la preşedinţie Hosni Mubarak. Iată reproşul numărul unu al manifestanţilor din piaţa Tahrir adus celui care i-a fost timp de două decenii principal colaborator şi apoi ministru al apărării fostului preşedinte egiptean. Nu-i de mirare că, de vineri încoace, manifestanţii nu scandează practic decât „Jos Tantaoui!”. În opinia nemulţumiţilor, de la revoluţie şi până azi multe lucruri nu s-au schimbat. Autorităţile egiptene folosesc aceleaşi metode represive ca şi până în ianuarie; proiectul de reformă constituţională prezentat de guvern dă prea multe prerogative militarilor. Cu alte cuvinte, manifestanţii îi bănuiesc pe militari că se pregătesc în culise să păstreze puterea, în timp ce, oficial, supervizează procesul de tranziţie. Cum era de aşteptat, generalii din CSFA dezmint aceste acuzaţii, dar printre manifestanţi nimeni nu se mai lasă păcălit.
Iată ce spune Samia, o manifestantă din piaţa Tahrir, intervievată de RFI: „Tineretul este prezent aici, dar problema e că lumea din piaţa Tahrir nu are un lider unic, reprezentativ, şi