În luna octombrie, activele băncii s-au redus cu 26%, iar clienţii au retras din conturi peste 100 de milioane de lei. Specialiştii nu exclud că în scurt timp am putea asista la un nou faliment pe piaţa bancară din Republica Moldova.
În octombrie, activele Universalbank s-au redus cu 26%, iar clienţii au retras din conturi într-o singură lună peste 100 de milioane de lei sau peste 41% din total, arată ultimul raport al băncii.Faptul că instituţia financiară a ajuns într-o situaţia gravă este confirmat şi de decizia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a institui un regim de supraveghere specială a activităţii Universalbank.„Recomandăm băncii să-şi limiteze activitatea şi să ridice nivelul de capitalizare. Din păcate, această instituţie nu dispune de hârtii de valoare ale statului sau ale BNM care i-ar permite urgent să-şi majoreze capitalul normativ total", a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă, citată de agenţia Infotag.
Citește și:
O bancă moldovenească are probleme mari cu lichiditatea
Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe
Confruntându-se cu un deficit de lichidităţi, Universalbank a închis la începutul lui noiembrie mai multe filiale, inclusiv din Capitală, iar specialiştii susţin că cele mai bune active sunt vândute pentru a putea acoperi cererea de lichidităţi. Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, vede în această evoluţie un final logic pentru o „bancă de buzunar, precum era şi rămâne Universalbank".
„Această bancă s-a poziţionat din start ca una «de buzunar». Marea majoritatea a depozitelor erau ale acţionarilor. La fel şi în cazul creditelor. Acestea se acordau preponderent acţionarilor", explică Mihalache.
PIERDERI DE 50 MILIOANE DE LEI ÎN MAI PUŢIN DE DOI ANI
Expertul precizează că printre cauzele ce au adus b