Utilizatorul cu numărul 1 milion este aşteptat să se aboneze, până la sfârşitul acestui an, la noua reţea de telefonie mobilă 3G din Coreea de Nord. Anunţul vine la doar patru ani de la momentul în care populaţia era trimisă la închisoare sau chiar executată pentru deţinerea unui astfel de produs, informează Reuters.
Cei mai mulţi utilizatori ai reţelei de telefonie mobilă se află în Pyongyang, unde locuiesc cei mai bogaţi şi mai puternici coreeni, cei care au veniturile necesare pentru a putea suporta costurile de cumpărare şi de utilizare ale unui telefon mobil.
"S-a înregistrat o creştere astronomică în ultimii doi ani", spune Michael Hay, avocat şi consultant în domeniul afacerilor, stabilit în Pyongyang cu şapte ani în urmă.
În Coreea de Nord, cu doar doi ani în urmă, existau doar 70.000 de utilizatori de telefonie mobilă.
"Toate ospătăriţele din cafenele au, de exemplu, telefone mobile şi le folosesc. Să nu mai vorbim despre oamenii de afaceri. Ei nu se despart niciodată de acestea, iar conversaţiile sunt întrerupte frecvent de soneriile mobilelor", a mai explicat Hay.
Guvernul a permis folosirea telefoanelor mobile începând cu anul 2008, moment în care Executivul a şi semnat un contract, pe o perioadă de patru ani, cu Orascom, o companie egipteană, în vederea construirii unei reţele de telefonie mobilă.
Circa 60% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani folosesc, în prezent, un telefon mobil în Pyongyang, un oraş cu 3 milioane de locuitori, conform datelor Institutului pentru Securitate şi Sustenabilitate Nautilus.
"Generaţia tânără, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar şi comunitatea de comercianţi, văd telefonul mobil ca pe o necesitate, şi mulţi dintre tineri nu îşi mai pot imagina viaţa fără el", scrie Alexandre Mansourov în cadrul raportului Institutului Nautilus.
Tarifele practicate