Intrarea in Biserica a Maicii Domnului sau Sarbatoarea Luminii s-a tinut, prima data, in secolul al VI-lea cand, langa ruinele templului unde a crescut, a fost construita o biserica inchinata Fecioarei Maria.
Intrarea Maicii Domnului in Biserica, celebrata la 21 noiembrie de intreaga crestinatate, aminteste momentul in care Duhul Sfant a inceput sa lucreze ca s-o pregateasca pe Fecioara Maria, cea care avea sa-L nasca pe Iisus.
In "Evanghelia dupa Iacov" se povesteste ca Ana, cea care avea sa fie mama Fecioarei, nu putea avea copii. Impreuna cu Ioachim, barbatul ei, se ruga neincetat sa fie binecuvantata cu un copil. Cei doi aduceau jertfa in fiecare an pentru ca rugaciunile sa le fie ascultate si bine primite. In al cincizecilea an al casatoriei lor, marele preot le-a refuzat ofranda, numindu-i pacatosi.
Cei doi, insa, nu s-au razvratit, nu s-au indepartat de Dumnezeu, ci au continuat sa spere, sa se roage si sa tina post. In acelasi timp, promiteau ca, daca vor avea un copil, il vor inchina lui Dumnezeu. Intr-o buna zi, Arhanghelul Gavriil i s-a aratat lui Ioachim, spunandu-i ca va avea un copil care se va umple de Duh Sfant din chiar pantecele mamei sale si va fi vas ales al lui Dumnezeu.
Spusele Arhanghelului Gavriil s-au adeverit si, peste noua luni, Ana a nascut-o pe Maria, cea care, fara a cunoaste barbat, avea sa fie Maica Domnului nostru, Iisus Christos.
Ioachim si Ana si-au tinut promisiunea si au dus-o pe Maria, fiica lor, la templu, intr-o zi de 21 noiembrie, pe cand aceasta avea doar 3 ani. Aici, la templu, Maria si-a petrecut intreaga copilarie, crescand in curatenie sufleteasca, rugandu-se neincetat si citind Scriptura impreuna cu alte fecioare, vaduve si preoti.
Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, pana cand acelasi Arhanghel Gavriil a vestit-o ca-L va naste pe Iisus, Fiul Do