Multe formaţiuni canceroase apar sub forma unor noduli şi pot fi detectate în mod uzual prin palpare. Există însă numeroase cazuri în care nodulii nu sunt detectaţi la palpare pentru că au dimensiuni foarte mici sau din cauza faptului că sunt situaţi într-o zonă adâncă, devenind astfel insesizabili.
Recent pe piaţa medicală din România a apărut o nouă analiză care poate măsura calitativ şi cantitativ o tumoare canceroasă. Sonoelastografia este o nouă tehnică ecografică, inventată de specialiştii japonezi, care înlătură multe dintre dificultăţiile de diagnosticare ale cancerului, deoarece analiza combină avantajele ecografului (adâncimea de penetrare şi rezoluţia) cu sensibilitatea la diferenţele de rigiditate ale ţesuturilor analizate.
Analiza depistează tumori mai mici de 2 centimetri
Tehnica se bazează pe faptul că ţesutul malign e mai dur decât cel benign şi măsoară proprietăţile elastice ale ţesutului utilizând ultrasunetele. Metoda permite detectarea şi localizarea tumorilor, atunci când ele au o elasticitate diferită faţă de ţesutul din jur.
"Cercetările au arătat că ţesutul mamar normal şi grăsimea mamară au o elasticitate mai scăzută, în timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, prezintă modificări ale elasticităţii ţesutului pe o zonă mai mare decât cea indicată de ecografia clasică. Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţii", a explicat dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generală la un spital privat din Capitală.
Elasticitatea tumorilor canceroase este redusă faţă de cea a tumorilor necanceroase, astfel că metoda poate diferenţia, cu o acurateţe ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implică o diagnosticare precoce