2003 a fost un an mai linistit dar, pe langa "Ambasadori, cautam patrie", "Ce lume vesela" sau "Tancul", au iesit pe ecrane si doua filme romanesti bune, ambele debuturi - "Maria" si "Examen". "„Maria“ nu m-a reprezentat nici cand l-am facut", considera acum Calin Netzer, in vreme ce Titus Muntean nu se poate uita la "Examen" fara sa nu-i vada greselile pe care le considera impardonabile.
Citeste episoadele 1 si 2 din DOSAR 10 ani cu filmul romanesc.2003 a fost anul cand box-office-ul romanesc a fost dominat de ultimele doua parti din trilogia "Matrix", topul fiind completat de "Stăpânul inelelor: Cele două turnuri" si "Piraţii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre".
Pe plan local, a fost un an destul de calm, cu putine premiere. Pe la mijlocul anului, totusi, a venit vestea ca un film de debut, "Maria", domina palmaresul Festivalului de la Locarno, cu trei premii si o mentiune. Era primul film realizat de un tanar cineast roman care era premiat la un festival important din strainatate.
Autorul sau era Calin Peter Netzer, un tanar cineast nascut in Romania, emigrat cu familia in Germania, dar revenit sa studieze filmul la Bucuresti.
Adaptand pentru marele ecran povestea adevarata a unei mame cu sapte copii obligate sa se prostitueze pentru a-i putea creste (si interpretata de Diana Dumbrava), cineastul Netzer a facut un film pe gustul Occidentului la acea vreme, cum singur a marturisit-o in interviuri.
Afisul filmului "Maria" Foto: Hotnews Gonfland, de fapt, scurtmetrajul cu acelasi titlu pe care il realizase in anul III de IATC, Netzer nu ezita sa insiropeze o poveste trista din Romania la care Vestul inca rezone in patetism (Peste cativa ani, in “Medalia de onoare”, cineastul se va reorienta si el spre partia minimalist-realista.).
Intrebat de HotNews. ro unde se situeaza azi in raport cu debutul sau in