Liderii politici europeni caută cu disperare modalităţi de a pune capăt sau de a calma criza din zona euro, care începe să afecteze tot mai multe state, dar eforturile sunt îngreunate de neînţelegeri şi de interese diferite, aşa cum a arătat întâlnirea dintre cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron. În Grecia şi Italia noile guverne conduse de tehnocraţi încep munca dificilă de a pune ordine în economie.
Portugalia. Într-o economie afectată de recesiune, premierul Pedro Passos Coelho încearcă să evite reintrarea pe radarul investitorilor. El a anunţat că va lua măsuri pentru a îndeplini obiectivele stabilite de UE şi FMI în cadru programului de bailout de 78 de miliarde de euro şi plănuieşte ca anul viitor să implementeze "cel mai dificil" buget din istorie.
Italia. Noul premier Mario Monti şi guvernul pe care acesta l-a propus au câştigat vineri un important vot de încredere din partea Camerei inferioare a parlamentului, la o zi lupă ce şi Senatul a acordat un vot favorabil acestui guvern. Monti şi noul guvern de tehnocraţi caută măsuri prin care să scoată ţara din criza financiară în care se află şi să reducă datoria de 1.900 de miliarde de euro a ţării, scrie CNN.
Spania. În au avut loc ieri alegeri parlamentare, cel mai probabil Partidul Socialist urmând să piardă puterea, conducerea ţării urmând să fie preluată de un guvern de centru dreapta care să gestioneze situaţia economică gravă în care se află ţara.
Grecia. Guvernul anticipează un deficit bugetar de 5,4% din PIB pentru anul viitor, în scădere de la 9% din PIB în 2011, cu condiţia ca schema de reducere a datoriei de stat de către creditorii privaţi să fie implementată, potrivit proiectului de buget depus în Parlament de noul guvern. Excluzând efectele rostogolirii datoriilor, proiectul de buget prevede un deficit de 6,7% din PIB pentru anul