USL începe procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, a declarat, astăzi, liderul PNL Crin Antonescu, precizând că demersul nu este "un moft" sau "o invenţie de agendă". Într-o conferinţă susţinută alături de Victor Ponta şi Daniel Constantin, Antonescu a încercat să explice care sunt motivele acestei acţiuni politice: "Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om".
USL nu are majoritatea necesară trecerii hotărârii de suspendare prin Parlament. Aceasta ar trebui votată de cel puţin 234 de deputaţi şi senatori. În acest moment, PSD are 133 de parlamentari, iar PNL 84. PDL are 169 de deputaţi şi senatori, UDMR 29, UNPR 31, iar minorităţile 17 deputaţi. Patru deputaţi sunt neafiliaţi.
În aceste condiţii USL, care are 217 parlamentari, ar trebui să mai convingă cel puţin 17 aleşi ai puterii să li se alăture.
Această realitate politică este evidenţiată şi de Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, care, într-o declaraţie pentru gândul, a dat şanse reduse de reuşită acţiunii anunţate de USL. "Din păcate, acum nu există o majoitate ca în 2007", a spus Iliescu, dar a subliniat că, spre deosebire de suspendarea precedentă, populaţia ar vota la un eventual referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. "Dar măcar să se ajungă la un referendum..." a încheiat Iliescu.
"Sigur, discuţiile despre câte şanse avem, câte voturi avem, au rostul lor. Dar, în politică, din punctul nostru de vedere, şi suntem dispuşi să ne asumăm această responsabilitate, nu poţi să acţionezi, nu poţi să spui şi să faci numai ce este garantat imediat de un număr de voturi. Avem speranţa că, făcând acest