Pierderile înregistrate de UniCredit în trimestrul trei din 2011 au făcut să crească temerile privind profitabilitatea diviziilor bancare italiene, se arată în raportul "Weekly Credit Outlook", publicat ieri de agenţia de evaluare financiară Moody's, anunţă Agerpres.
Deprecierile de active raportate de bancă "ar putea indica că profitabilitatea aşteptată de UniCredit la unele dintre entităţile achiziţionate ar putea fi deteriorată pe termen lung.
Miercuri, Moody's a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, calificativul "C" pentru soliditatea financiară atribuit UniCredit şi ratingurile "A2 /Prime-1" pentru datorii şi depozite pe termen lung şi scurt.
Decizia plasării sub supraveghere, cu implicaţii negative, a calificativului "C" pentru soliditatea financiară al băncii italiene UniCredit a fost determinată de anunţarea rezultatelor trimestriale, care arată o pierdere netă de 10,6 miliarde de euro şi un declin al profitului operaţional, susţine Moody's. Pierderile au fost cauzate de deprecieri de active de 8,7 miliarde de euro, în urma achiziţiilor din Kazahstan şi Ucraina, şi deprecieri de active de 135 milioane de euro din cauza expunerii la Grecia.
În opinia Moody's, declinul profitabilităţii băncii ar putea fi o consecinţă a expansiunii rapide a UniCredit în ultimii 10 ani, a fuziunii cu Capitalia în 2007 în Italia (adăugând 137 miliarde de euro la activele UniCredit de 823 miliarde de euro), precum şi achiziţiile din Kazahstan şi Ucraina.
Moody's avertizează că mediul macroeconomic şi cel de reglementare din Italia va rămâne probabil dificil o perioadă, obţinerea de sinergii semnificative în urma achiziţiilor interne s-ar putea dovedi dificilă, în special unde băncile achiziţionate sunt slabe, cum a fost achiziţia Capitalia. De aceea, astfel de achiziţii recente vor adăuga probabil presiuni asupra profitabilităţii băncilor