Sectorul bancar din România, Croaţia, Bulgaria şi Serbia au cele mai puternice legături cu Grecia şi Italia. Din acest motiv, riscul de contagiune este mai mare în aceste ţări decât în altele care fac parte din Europa Centrală şi de Est şi care nu au adoptat încă moneda euro, se arată într-un studiu realizat de experţii agenţiei de evaluare financiară Fitch. Sursa: AP
Potrivit documentului, Polonia, Ungaria şi Cehia sunt mai ferite de intemperiile financiare, datorită diversificării acţionarilor. Prezenţa băncilor portugheze, irlandeze şi spaniole este limitată în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, notează raportul.
Dacă actuala criză a datoriilor din zona euro se intensifică, presiunile asupra finanţării şi capitalului băncilor din regiune le-ar putea forţa să reducă finanţarea subsidiarelor lor din Europa emergentă sub nivelul cerut de autorităţile locale.
Ce riscă România
În consecinţă, declinul finanţării către Europa emergentă va reduce accesibilitatea la credite şi scăderea PIB-ului în multe state, apreciază agenţia.
"Acţionariatul străin din sistemele bancare interne beneficiază de o întărire a ratingului în statele din Europa Centrală şi de Est, deoarece băncile străine au demonstrat înclinaţia şi capacitatea lor de a-şi sprijini subsidiarele înainte şi în timpul crizei financiare, atunci când a fost nevoie", a explicat analistul Michele Napolitano.
"Totuşi, o intensificare suplimentară a presiunilor financiare asupra băncilor din zona euro au sporit riscurile ca ele să fie mai puţin capabile să facă asta şi, pe fondul legăturilor puternice economic-financiare cu regiunea, turbulenţele să se extindă din zona euro spre băncile din Europa Centrală şi de Est", a adăugat acesta.
Creditarea, stabilă până acum
În primul semestru din 2011, creditarea băncilor di