Trebuia să fie planul de ieşire din criză: un supercomitet al Congresului SUA avea misiunea să economisească 1.200 de miliarde de dolari în mod sustenabil. Proiectul este ameninţat însă de un eşec răsunător, pentru că democraţii şi republicanii nu s-au putut înţelege în toate punctele. Se prefigurează cel mai scump "faux-pas" din istoria politică americană.
Popularitatea Congresului SUA este şi aşa extrem de scăzută (9% este cota de aprobare a acţiunilor parlamentare americane), dar eşecul, care nu mai aşteaptă decât un anunţ oficial, va fi probabil cel mai penibil moment politic din istoria americană.
Cu surle şi trâmbiţe a fost anunţat acest supercomitet format din reprezentanţi ai democraţilor şi republicanilor şi misiunea sa era să găsească o modalitate de ieşire din aşa-numita criză a datoriilor. 1.200 de miliarde de dolari ar fi trebuit economisiţi de aceşti supercongresmeni, în sectoare care să nu afecteze echilibrul macroeconomic american. Acest comitet fusese înfiinţat după blocajul politic din vară, legat de ridicarea plafonului datoriei suverane americane. Apoi a fost linişte totală, până duminică, ziua în care am aflat că tentativa a eşuat lamentabil.
Eşecul supercomitetului din SUA va avea consecinţe grave
Consecinţele vor fi dramatice pentru americani, dacă nu va fi găsit un compromis în ceasul al doisprezecelea. În 2013, urmează a intra în vigoare tăieri automate de buget, literalmente fără a ţine cont de pierderi. Mai pe şleau: SUA vor intra la apă forţat! Chiar şi bugetul apărării, vaca sfântă a republicanilor, nu mai este un tabu.
Duminică, supercongresmenii americani se chinuiau să îşi atribuie vina reciproc. În negocierile din culise, însă, despre care opinia publică nu a aflat mai nimic până la finele săptămânii trecute, niciuna dintre părţi nu a renunţat la dogmele sale. Mai mult, întrebaţi despre cu