Decizia Consiliului Judeţean Covasna de a organiza un referendum, în care localnicii sunt chemaţi să se pronunţe în favoarea sau defavoarea înfiinţării Ţinutului Secuiesc naşte frământări serioase în estul Transilvaniei. Subprefectul Valentin Ionaşcu a cerut Consiliului Judeţean revocarea hotărârii referitoare la organizarea referendumului local destinat înfiinţării „Ţinutului Secuiesc".
Valentin Ionaşcu a declarat, sâmbătă, că hotărârea nu poate fi pusă în practică din cauza unor vicii, atât de formă, cât şi de fond, la care se adaugă faptul că nici nu are nici avizul de legalitate al secretarului Consiliului Judeţean (CJ).
"Am trimis o solicitare CJ să revoce hotărârea. De altfel, aceasta a ajuns la Prefectură cu aviz de nelegalitate din partea secretarului CJ, care a constatat că proiectul trebuia iniţiat, conform procedurii, de o treime din consilieri, însă a fost iniţiat doar de nouă. Pe lângă aceste vicii procedurale, mai sunt şi alte elemente de nelegalitate pe fond, drept urmare, am trimis hotărârea înapoi şi am cerut revocarea ei", a spus Valentin Ionaşcu.
PCM a iniţiat demersul de organizare a referendumului
Consiliul Judeţean Covasna a decis, în şedinţa din luna octombrie, să organizeze pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care să consulte populaţia judeţului în legătură cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia şi înfiinţarea unei noi structuri administrative cu denumirea „Ţinutul Secuiesc - Székelyföld". Proiectul a fost iniţiat de cei nouă consilieri ai Partidului Civic Maghiar (PCM) din cadrul CJ, care şi-au motivat demersul prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială. PCM este formaţiunea condusă de Jeno Szasz, fostul primar din Odorheiul Secuiesc, cunoscută pentru radicalismul ei.
Hotă