Sute de tineri din Franţa aleg în fiecare an să studieze medicina în România, datorită taxelor de studiu mult mai mici.
Numărul mare de studenţi francezi care aleg să studieze în universităţile de medicină româneşti naşte controverse. Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, Michel Legmann, a declarat la întâlnirea Asociaţiei Medicilor Români din Franţa că, deşi condiţiile de studiu în facultăţile de medicină româneşti sunt foarte bune, este şocat de faptul că acestea nu au un sistem de selecţie pentru studenţii străini. Potrivit profesorului Ioan Figan, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj, studenţii străini sunt admişi pe baza unui dosar.
Michel Legmann le-a spus medicilor români că a fost într-o vizită de lucru în România, pentru a vedea care sunt condiţiile de studiu în facultăţile de medicină, deoarece un număr însemnat de studenţi francezi studiază acolo. El a declarat că a fost în egală măsură interesat de felul în care francezii ajung studenţi în România. Michel Legmann a mai spus că Franţa îşi pune problema ca francezii care obţin diplome în România să fie examinaţi la reîntoarcerea lor, iar dacă nu trec de două ori un anumit test să nu poată profesa. Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa a precizat că deocamdată acest lucru nu ar fi posibil, deoarece nu ar fi permis de legislaţia comunitară. Pe de altă parte, medicul român Mircea Cazacu este de părere că propunerea lui Michel Legmann ar fi binevenită. „Ar fi normal ca, oriunde în lume, un medic care vrea să profeseze să treacă printr-un sistem de examinare, măcar printr-un interviu", a spus Mircea Cazacu.
Totuşi, condiţiile de studiu sunt bune
„Am fost în facultăţile de la Iaşi şi din Cluj, am discutat cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii. Condiţiile de studiu oferite în facultăţile din România sunt foarte bune. Ce a fost şocant