România priveşte mai calm furtuna care se anunţă în Europa, pentru că şi-a făcut temele din timp.
"Mulţi investitori îşi dau seama că sunt ţări în Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, care au depăşit cele mai grele momente şi care oferă un cadru economic interesant", a declarat pentru "Evenimentul zilei" analistul economic Aurelian Dochia. Macrostabilitatea câştigată de ţara noastră în ultima perioadă ne diferenţiază de alte ţări pentru care greul abia acum începe, precum Italia, Spania sau Ungaria, consideră acesta.
Şomajul mai mic decât în alte state din Europa, gradul mai mic de îndatorare, adoptarea unor măsuri de austeritate încă de anul trecut, precum şi demararea unor importante proiecte de investiţii permit României să respire ceva mai uşurată în al treilea an de criză. În total, în prezent, economia autohtonă ne oferă peste 30 de veşti bune.
Am revenit pe lista investitorilor
Potrivit lui Dochia, deoarece economia românească a suferit o ajustare dramatică în prima parte a crizei şi a luat măsuri dure de austeritate, într-o evoluţie normală a economiei europene, nu ar trebui să o ia decât în sus. Un prim semnal că economia noastră dă semne de însănătoşire a fost dat de agenţia de rating Fitch, care, în vară, ne-a dat o notă mai bună, recomandând astfel ţara nostră investitorilor pentru a-şi plasa banii. Ceea ce înseamnă că am reuşit să convingem evaluatorii că această creştere economică anemică este una solidă şi sănătoasă.
În săptămâna în care s-a anunţat o creştere economică peste aşteptări pentru România în trimestrul trei al acestui an, respectiv de 1,9% comparativ cu perioada aprilie-iunie, leul a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu moneda europeană din acest an.
Leul rezistă crizei
Analiştii spun că, înainte de a ne pune cenuşă în cap, ar trebui s